Így ünnepli Budapest, hogy idén belép a 150. évébe

1873. november 17.-én egyesült Buda, Pest és Óbuda, és létrejött az a város, amelybe beleszülettünk, amelyben ma is élünk. Ünnepeljünk együtt november 17.-én városszerte a Zene éjszakáján és 18.-án a főváros 5 művészmozijában!

 

ZENE ÉJSZAKÁJA 2022

November 17-én, csütörtökön ismét klasszikus, de nem komoly koncertekkel telik meg a főváros: a pár hete “Az év zenekarának” választott Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi újra Budapest legkedveltebb bárjaiban, kávézóiban lépnek fel.
A Zene Éjszakáját, amelyen a lehető legkötetlenebb formában élvezhetik az ingyenes minikoncerteket a fővárosiak, már hatodik alkalommal rendezi meg a BFZ és a Budapest Brand. A programok rendkívül széles skálán mozognak: egyaránt lesznek régebbi klasszikusok Mozarttól Csajkovszkijig, de újabbak is Gershwintől John Lennonig. Sőt, az egyik minikoncerten kelta népzenét is játszanak majd a BFZ művészei. A programsorozat, a csütörtök esti megnyitó után, egy, a kultúra és a fiatal közönség kapcsolódási lehetőségeiről szóló beszélgetéssel veszi kezdetét.

A programban részt vevő helyszínek:

ISON kulturális központ (Budapest, Hársfa u. 25, 1074)
Három Holló (Budapest, Piarista köz 1, 1052)
Magvető Café (Budapest, Dohány u. 13, 1074)
Lumen Kávézó (Budapest, Horánszky utca 5., 1085)
Szatyor Bár és Galéria (Budapest, Bartók Béla út 36., 1111)
Béla Bár (Budapest, Bartók Béla út 23., 1114)
Moha Kávézó (Budapest, Bartók Béla út 11., 1117)
Kelet Kávézó és Galéria (Budapest, Bartók Béla út 29., 1114)

Részletes program itt.

INGYENES

COMEDY CENTRAL STAND-UP EST

A Comedy Central és a Dumaszínház egyesíti Buda, Pest, a külső kerületek, illetve Magyarország válogatott humoristáit a majdnem 150 éve egyesített fővárost ünneplő stand-up est keretében. Házigazdaként Litkai Gergely, fellépő vendégként többek között Ács Fruzsi, Benk Dénes, Elek Péter, Csenki Attila, Fülöp Viktor, Lakatos László, Rainer-Micsinyei Nóra, Szobácsi Gergő, Szupkay Viktor és Tóth Edu lesznek láthatóak.
Dátum: 2022-11-18
Időpont: 20:00 – 21:30
Helyszín: Corvin mozi, Korda terem

Jegyek >>

 

 

BUDAPEST MOMENTÁN

Interaktív impróshow. Egy pörgős este tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal. Az alap Momentán-élmény, a fővárosra koncentrálva.
A Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása, melyet már több mint 1100-szor játszottak, nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont. Egyetlen este alatt járhatsz lakótelepi fürdőszobában és illegális kaszinóban, találkozhatsz irigy kalózokkal és zaklatott HR menedzserekkel, elleshetsz intim hálószobatitkokat és mesteri meggymagozó technikákat, sőt főhősévé válhatsz egy romantikus, improvizált dalnak is. A társulat ezúttal szeretett fővárosunkat veszi górcső alá, az előadás kifejezetten Budapestet helyezi fókuszába.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 18:00 – 19:30
Helyszín: Puskin mozi, Metropolis terem

 

 

LARRY – PREMIER ELŐTTI VETÍTÉS


A Larry, Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs döbbenetesen hiteles alakításával mutatja be a rapzene felszabadító erejét.
A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 19:00 – 21:30
Helyszín: Toldi mozi, Nagy- és Kisterem

BUDAPEST OPEN MIC DÖNTŐ

2022 őszén Budapest három helyszínén rendezték meg a Budapest Open Mic névre keresztelt rendezvénysorozatot, mely a magukat megmutatni kívánó fiataloknak, kiemelten a nehezebb sorsú fiatal hip-hop és trap előadóknak biztosított bemutatkozási lehetőséget.
A résztvevők között volt határontúli fellépő, Magyarországon tanuló nigériai versenyző, nyolcadik kerületi, borsodi vagy éppen Nyugat-magyarországi szereplő is. A sorozat lezárásaként a bajnokság döntőjét és díjátadóját láthatja a közönség, a zsűriben olyan előadókkal mint Beton Hofi, Mohamed Fatima és Funktasztikus.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 14:00 – 18:00
Helyszín: Toldi Klub

 

AFTERPARTY @TOLDI

Bulizz a budapesti freestyle szcéna vezető előadóival a Toldi Klubban!
Line-up

23:00-24:00 Funktasztikus

24:00-00:30 Smog City

00:30-01:00 Bökő Crew

01:00-05:00 Dj set: Tink (Mulató Aztékok/Slow Village), ONE AB

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 23:00 – 05:00
Helyszín: Toldi Klub

 

MAYBERIAN OLDSCHOOL KONCERT

A tízéves fennállását nem olyan régen ünneplő Mayberian Sanskülotts zenekart 2010-ben Csordás Zita és Balogh Gallusz alapította.

Budapest szülinapján is ebben a felállásban állnak színpadra, ahol az elmúlt évek dalai, valamint kedvenc feldolgozások is elhangoznak majd.
A zenekar kezdetben a nyolcvanas évek magyar undergroundjának kazettás-szamizdatos hangzását kölcsönvéve rögzítette összetéveszthetetlen, hosszú, magányos nyarak és végtelen délutánok varázslatát megéneklő dalait és lemezeit, majd az évek során egyre bővülő tagsággal és zenei eszköztárral, a shoegaze és a dream pop felé kanyarodva építette tovább privát álomvilágát.

Zita éteri hangját egyszerre formálta a coldwave jéghideg világa és a magyar népzene; a zenekar dalai mélyén a legtisztább személyesség és az emelkedett spiritualitás kettőssége érhető tetten. A Mayberian Sanskülotts 2022 májusában jelentette meg legújabb angol nyelvű albumát God Tiger címen.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 19:00 – 19:45
Helyszín: Corvin mozi, előtér

 

BP UNDERGROUND FILMVETÍTÉS

Ismerd meg a budapesti elektronikus és punk szubkultúrát BP Underground filmek segítségével!
A zenei szubkultúrákhoz kapcsolódó budapesti underground a magyar kultúra szerves része. A vasfüggöny leomlása után a nyugati hatások táptalajra találtak, a kilencvenes években sok irányzat élte fénykorát, a hardcore-punk, a rock/metal, a hip-hop, az elektronikus zene, a ska a rockabilly és számos más zenei szcéna, melyek a sajátos magyar ízzel keveredve izgalmas közeget hoztak létre. A filmsorozatban ezeknek az alulról szerveződő csoportoknak a társadalmi hatása mellett a mai napig ható közösségépítő erejével foglalkozik a rendezőpáros, Turán Eszter és Koltay Anna. Melyik közegre milyen légkör és íratlan szabályok jellemzők, mik voltak a meghatározó helyek és figurák, vagy éppen külső jegyek, szimbólumok és emlékezetes sztorik – a filmek elkalauzolják a nézőt az adott csoport legjobb zenekaraitól az üzenetéig, a jellemző ruhabolttól a kultikus kocsmáig.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 19:00 – 22:00
Helyszín: Művész Mozi, Chaplin terem

 

BUDAPEST RETRÓ 1. FILMVETÍTÉS

A Budapest retró – Életképek a 60-as 70-es évekből archív híradók és propagandafilmek felhasználásával idézi fel a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatát.
A film fókuszában nem a történelem, a politika és nem is a várostörténet áll, jóval inkább a lakosság szokásai. Hogyan közlekedtek, miket ettek, hová jártak szórakozni? A film öt, egyenként 15-20 perces részből mindez kiderül; megelevenedik “A pesti utca”, “A pesti lakás”, “A pesti divat”, “A pesti autó”, és “A pesti bisztró” is.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 18:00 – 19:20
Helyszín: Corvin mozi, Jávor terem

 

 

BUDAPEST RETRÓ 2. FILMVETÍTÉS


Folytasd a ’60-as évek fővárosának megismerését a Budapest Retró 2. vetítésén!
A Budapest Retró 1. jó fogadtatásán felbuzdulva 2003-ban a stáb egy új négy részes film elkészítését határozta el, mely “A pesti üzlet”, “A pesti ünnep”, “A pesti nő”, és “A pesti vasárnap” tematikáit térképezi fel. Az archív felvételek hol eredeti narrációval láthatók, hol pedig vendégszövegek mennek alattuk rádióhírek, politikai állásfoglalások, reklámszövegek formájában, ezáltal újabb jelentésrétegekkel ruházva fel őket.

INGYENES

Dátum: 2022-11-18
Időpont: 20:00 – 21:00
Helyszín: Puskin mozi, Metropolis terem

 

További programok Budapesten >>

Magazin