Interaktív és kísérletezős programok a 2022-es kutatók éjszakáján

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

ELTE Természettudományi Kar

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A; Kémia ÉpületMegnézem a térképen >>

GÁZ VAN! NINCS GÁZ! ROSSZ TANÁCSOK A FŰTÉSI SZEZONRA. | 1. emelet emelet 1.69-es Eötvös terem | 19:20 – 20:30

Tekintettel az energiaellátási vészhelyzetre, sokunkban felmerülhet a gondolat, hogy hogyan lehetne más módon pótolni az energiahordozót. Mit használjak? Lángol? Csattan? Durran? Mi kipróbáljuk, hogy Neked ne kelljen.

MOLEKULÁK FUTÓVERSENYE | 6. emelet, 609. és 611. laboratóriumok | 16:00 – 22:00

A molekulák futóversenyein tényleg a részvétel a fontos, nem a győzelem. A résztvevőkre ugyanis jellemző, hogy egy adott versenyen egyáltalán el tudnak-e indulni, és ha igen, akkor adott idő alatt, meddig jutnak el. Ezt az analitikus arra használhatja, hogy kimutassa jelenlétüket olyan mintákban, ahol együtt, egymással elkeveredve elfedik egymás jelenlétét. Gyere el és megmutatjuk hogyan!

Próbáld ki magad is filctollakkal, élelmiszer-színezékekkel, vagy zöldségek színanyagaival!

A program ideje alatt bármikor be lehet kapcsolódni.

LEGYÉL TE IS KUTATÓ! | 5. emelet, 511. és 512. laboratóriumok | 15:00 – 16:00 és 17:00 – 18:00

Vajon honnan tudják a kémikusok, hogy mennyi C-vitamin van egy narancsban vagy mennyi az ecet a salátalében? Hogyan oldják meg a problémáinkat és miként válaszolják meg a kérdéseinket? Miért tudnak vízzel tüzet és tűzzel vizet csinálni? És milyen varázslatokat ismernek még, amelyeket más emberek nem tudnak? Ha kíváncsi vagy rá, hogyan gondolkoznak és mérnek, s milyen trükköket tudnak az igazi vegyészek, legyél Te magad is kutató ezen az éjszakán!

A GYERTYALÁNGTÓL AZ ERDŐTŰZIG: LÁNGOK MINDENÜTT |  1.65-ös terem | 17:30 – 18:30

Bármerre fordulunk lángokkal, égéssel mindenütt találkozunk. De miért ilyenek a lángok? Miért sárga a gyertyaláng és kék a gáztűzhely lángja? Miért kormoz egy égő olajkút és miért nem egy sugárhajtású repülőgép hajtóműve? Ezeket a kérdéseket járja körbe a kísérletekkel gazdagon illusztrált előadás.

ÜVEGTECHNIKA | 7. emelet, Üvegtechnika | 16:00 – 19:00

A program során a látogatók megismerkedhetnek az üvegmegmunkálás varázslatos világával, kipróbálhatnak egyszerűbb technikákat.

SEJTECSKÉK | 1. emelet, 160-as terem | 17:00 – 21:00

Kíváncsi vagy, hogy mi rejtőzik egy baktérium belsejében? Esetleg megismernéd mire képes a DNS? Gondolkoztál már azon, hogy mi a kapcsolat a biológia és a különböző fények
között? Vagy csak kipróbálnád, hogy mivel foglalkozik egy kutató? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatsz, a ha ellátogatsz a SejtecsKÉK csapat állomásaira, ahol interaktív módon megismerheted a biokémia egyes területeit!

A Kutatók éjszakája során a látogatók számos rendhagyó biológiai jelenséggel ismerkedhetnek meg, köztük az UV fényben különböző színekben fluoreszkáló baktériumokkal és tyúk tojással. Emellett a résztvevők kipróbálhatják hogy kell a mindennapokban fellelhető anyagok segítségével kinyerni egyes gyümölcsök DNS láncát és maguk is tervezhetnek változatos feladatokat ellátó DNS-eket. Végül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a rákgyógyászat egyre bővülő lehetőségeibe és maguk is megpróbálhatják “célba venni” a betegséget. Ezenfelül megannyi ismeretterjesztő anyag, rejtvény és ügyességi játék várja a Kicsiket és a Nagyokat egyaránt! 🙂

A program ideje alatt bármikor be lehet kapcsolódni.

VEGYÉSZ MÁGLYA |  1/C  földszint, 0-821 Bolyai terem | 20:30 – 21:30

Mint a máglyán, úgy kell égni, a tudományt megismerni, a mágikus kísérleteket ellesni.
Ha téged is lángba hoz a kémia és szeretnél bepillantást nyerni a vegyészek mágikus világába, gyere el szeptember 30-án a Kutatók Éjszakájára és hagyd magad elvarázsolni. Látványos kémiai kísérletek kicsiknek és nagyoknak.

Semmelweis Egyetem

Helyszín: 1088 Budapest, Vas utca 17. Megnézem a térképen >>

MŰHIBA – HIBA?! EGY MEGTÖRTÉNT EGÉSZSÉGÜGYI JOGESET TÁRGYALÓTERMI SZIMULÁCIÓJA… | 1.07. terem | 17:00 – 18:30

A 1,5 órás program legfontosabb célkitűzése szimulálni egy valós, egészségügyi jogesetre épülő bírósági tárgyalást, bevonva a közönséget az ítéletalkotás folyamatába. Az “ítélethirdetést” követően a hallgatóság számára röviden bemutatásra kerül az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó polgári peres eljárások természete, legfontosabb jellemzői, tanulságai.


Helyszín: 1092 Budapest, Hőgyes Endre utca 7. Megnézem a térképen >>

BŐVEBBEN AZ ASZPIRINRŐL | E épület/2. emelet |  16:00 – 18:00

Az érdeklődők az aszpirin hatóanyagáról tudhatnak meg pár érdekes részletet és elő is állíthatják azt a Szerves Vegytani Intézet hallgatói laborjában, ezzel kis betekintést nyerve a szintetikus szerves kémiába.


Helyszín: 1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-43. Megnézem a térképen >>

ÉRDEKES KÉMIAI ÉS BIOKÉMIAI KÍSÉRLETEK | EOK, Molekuláris Biológiai Tanszék gyakorlótermei, I. emelet | 18:00 – 19:30

A program során egyszerűbb kémiai és biokémiai kísérleteket fogunk bemutatni, szóbeli és vetített magyarázattal. Néhány kísérletben a látogatók is résztvehetnek. Igyekeztünk látványos kísérleteket összeállítani, de biztonsági okokból tűzveszélyes bemutatókra nem kerül sor. A program szakmailag elsősorban gimnazisták és egyetemisták számára lehet érdekes, de nincs életkorhoz kötve. A megértéshez legalább középfokú végzettségre (vagy aktuális gimnáziumi tanulmányokra) és/vagy az említett tudományok iránti érdeklődésre van szükség.KORONÁS MESÉK – A COVID-RÓL ÉRTHETŐEN | Találkozó az épület bejáratánál az aulában. | 18:00 – 18:35

Az előadás a COVID betegésgről, a koronavírus és az immunrendszer harcáról szól, illetve hogy miképpen segítheti a küzdelmet az oltás. Ezt követi Dr. Csépányi-Kömi Roland immunológia kutató előadása, aki a molekuláris kapcsolók immunsejtekben/betegségekben betöltött szerepéről fog beszélni. Az előadások után a résztvevők betekinthetnek egy kutatólabor működésébe: megismerkedhetnek a konfokális fluoreszens mikroszkóp működésével, megnézhetik, hogyan készül egy állatkísérlet, láthatnak génmódosított, szőrtelen egereket (a bátrabbak meg is simogathatják), végül pipettával fogunk fehérjékre vadászni.


Helyszín: 1085 Budapest, Üllői út 26., Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet könyvtár. Megnézem a térképen >>

SEJTÉLETKÉPEK | Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet könyvtár | 18:00 – 19:00

A szervezetünk számtalan csodát rejt, és ezek közül sokat esélyünk sincs meglátni szabad szemel. Mégis rengeteg mód van arra, hogy meglessük ezeket az apró csodákat, testünk milliárdnyi sejtjét. Előadásomban mesélek Nektek arról, hogyan tartjuk és vizsgáljuk a sejteket, hogy egyre tisztábban láthassunk egészség és betegség dolgában. Néhány kísérlettel megmutatom, milyen az, amikor fizika, kémia és biológia kéz a kézben segít közelebb kerülni az élet igazságaihoz, és ha szeretnétek, elmesélem nektek, mi keresnivalója van egy biológusnak a patológián. Gyertek el, hallgassátok meg a történeteimet, és bízom benne, hogy általuk jobban megismeritek majd Magatokat.

Az előadás 2022. szeptember 30-án 18:00-kor kezdődik, hossza körülbelül egy óra, utána lesz lehetőség kérdezni és beszélgetni.

Az érdeklődőket személyesen a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének könyvtárába (1085 Budapest, Üllői út 26.) várom. Itt, a terem korlátozott befogadóképessége miatt csak tizenöten tarthattok velem.

A programon zoom rendszeren keresztül, online is részt lehet venni, melyhez ingyenesen letölthető a kliens a zoom.us oldalról. Csatlakozni a 99721629714 azonosító megadásával, vagy a https://semmelweis.zoom.us/j/99721629714 linken keresztül lehet.

Várlak benneteket szeretettel!

NaTE - Nők a Tudományban Egyesület

Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 33. Megnézem a térképen >>

SZÍNES ÉS ILLATOS KÉMIA | 16:00 – 21:00 

A program során a látogatók különféle színes és illatos anyagokkal ismerkedhetnek meg játékos feladványok közben. Színes, látványos kísérleteket láthatnak és próbálhatnak ki.

A program ideje alatt bármikor be lehet kapcsolódni.

A VILLÁMKÉSZÍTÉS MESTEREI | 18:00 – 21:00 

Érdekes bemutató kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Ha egy kicsit is érdekel az elektromosság és szeretnél “villámokat” gyártani, szereted a fizikát és nem félsz a nagyfeszültségtől, akkor neked is itt a helyed!

Kipróbálhattok és megnézhettek egy házikeszítesű Tesla tekercset működés közben. Készíthettek vele “villámokat” és kipróbálhatjátok, hogy lehet egy fénycsövet vezetés nélkül bekapcsolni.

A program ideje alatt bármikor be lehet kapcsolódni.

TUDOMÁNY NÉLKÜL MIT ÉREK ÉN, AVAGY LÁTVÁNYOS KÍSÉRLETI BEMUTATÓ | 16:00 – 20:00

A program során a résztvevők különféle látványos kísérleteket láthatnak, kipróbálhatnak; megtanulhatnak számos otthon elkészíthető kísérletet.

Legnagyszerűbb lehetőség arra, hogy a diákság meglássa és megérezze mennyire csodálatosak a természettudományok.

A program ideje alatt bármikor be lehet kapcsolódni.

Ha szerinted tetszene az ismerőseid közül valakinek ez a programajánló, kattints a megosztás gombra és mutasd meg neki is.

Maradj még

Mitől igazán hiteles egy étterem? – Ezért ülsz be szívesen

A hiteles éttermekben van egy közös dolog: erő és kitartás, melynek segítségével ezek az éttermek egyre csak nőnek és nőnek. Az igazán sikeres éttermek évek óta ugyanazokat a gyakorlatokat, módszereket követik, így tudják újra és újra elcsábítani vendégeiket. Mi lehet tehát a sikeres recept titka? Mitől lehet a Te éttermed is igazán hiteles?

Tovább olvasom »