Leírás

GROW tárgyalkotó workshop

Időpont: 2022. október 15. szombat 15:30-19:00 vagy október 16. vasárnap 10:00-13:30
Helyszín: 1075 Budapest Király u. 11. K11 Labor

A workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a növeszthető, fenntartható anyagokkal, és képet kapjanak azok működéséről, karakteréről. A kurzuson szerzett ismeretek, tapasztalatok megfelelő alapot biztosítanak a biodesign különböző szegmenseiben való elmélyüléshez.

Ezúttal az elméleti és “tapogatós” anyagismereti folyamatokon túl egy-egy funkcionális tárgyat is készítünk közösen micéliumból és bakteriális cellulózból.
Az esemény elején egy elméleti ismeretátadás történik, melynek keretein belül a résztvevők megismerkednek a biodesign fogalmával, a területhez kötődő legjellemzőbb módszerekkel, tudnivalókkal.

Ezek a témák a bakteriális cellulóz (kombucha) és a micélium alapú növeszthető anyagok bemutatásán keresztül kerülnek ismertetésre. Az elméleti tudásátadást egy anyag bemutató követ, ami közvetlen, szenzoriális ismerkedést tesz lehetővé a különböző karakterű micélium- és bakteriális cellulóz alapú anyagokkal. A következő részben az anyagok növesztésének elindítása következik.

Itt a növesztő közeg összeállításával párhuzamosan praktikus, gyakorlati tippeket kapnak a résztvevők, amik segítik a későbbi önálló munkát a növeszthető alapanyagokkal. A workshop további részében kézműves eljárásokkal történik a funkcionális tárgyalkotás a növesztett bioanyagok segítségével. A bakteriális cellulózból különböző kézi technikával kivitelezésre kerül egy személyre szabható tárca. A micélium növesztéses technológiával pedig egy formába alakított tároló edény/tálka összeállítása történik meg. Ezzel saját tapasztalatot gyűjthetnek a résztvevők az ilyen anyagokból készült tárgyak használatával kapcsolatban.

A workshop végén kötetlen konzultációs lehetőséget biztosítunk és válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

Workshop vezetők:
Kis-Baraksó Alexandra fenntartható szemléletben alkotó terméktervező mérnök, a Manera Studio alapítója, jelenleg az MMA művészeti ösztöndíjasa, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének óraadó oktatója. A legfontosabbnak a tárgyalkotásban a kritikai megközelítéseket, a felfedezést és a kíváncsi természetet tartja, na meg persze az együttgondolkodást.

Márföldi Dóra, textilművész. Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karán végezte Divat- és Textiltervezés mesterszakon, Textiltervezés specializáción. Jelenleg ugyanitt, a Divat Textil tanszéken óraadó tanársegédként dolgozik. Oktatói munkája mellett biodedignnal foglalkozik. Kutatási területe a fenntartható anyagtervezés micéliummal együttműködve.

A workshop díja: 15 000 Ft/fő
Regisztráció és befizetési határidő: 2021. október 12.

Regisztráció:
https://forms.gle/uj1sv5pG4dd9rB5h6
Programunk a Budapest Design Week hivatalos eseménye.

Hely

Budapest, Király Utca 11, 1075, Hungary

Kategória
Az esemény kezdetéig hátralévő idő
 • 20

  Nap
 • 07

  Óra
 • 57

  Perc
Hirdetés
Válogatott események és ingyenes programok Budapesten
Emlékeztető
 • Nincs még hozzászólás.
 • Megjegyzés hozzáadása