Leírás

Tudományos, üzleti előadások "Stand Up" stílusban.

Helyszín: Corvin Dumaszínház
1082 Budapest Corvin sétány 1/b, Magyarország

Mérő László: A véletlen matematikája és pszichológiája - 2022. OKTÓBER 5., SZERDA, 19:30

A híresen ateista angol biológus Richard Dawkins ezt mondta: "Isten van, hiszen tudunk beszélni róla." Mi is ide jutunk a véletlenről: véletlen van, hiszen az eszünkkel nagyon sok
mindent sikerült megtudni róla. Például azt, hogy a természet a fizikában és a biológiában is a véletlen segítségével oldotta meg, hogy a világ ne legyen olyan unalmasan egyhangú.

A pszichológiai kutatások sok mindent felfedeztek az istenhit és az ateista hit működéséről is, miközben meg sem kísérelnek választ adni arra a kérdésre, hogy van-e Isten.
A véletlennel is hasonló a helyzet. A sok, kétségtelenül érvényes fizikai és biológiai felfedezés mellett pszichológiai szempontból továbbra is hit kérdése marad az, hogy létezik-e véletlen.

Jegyek keresése >>

Bod Péter Ákos: Általános költségvetési GAZ-SÁGOK - 2022. NOVEMBER 4., PÉNTEK, 19:30

Az Országgyűlésben ékesen beszélnek közjóról, társadalmi igazságosságról, szociális érzékenységről, de még beszédesebbek a kiadási, bevételi rubrikák.
Hatalmas pénzekről van szó: nemzeti jövedelmünknek csaknem felét szívja be az állam, hogy aztán hasonlóan hatalmas összeget pumpáljon vissza a társadalomba, eközben költ magára, az állam fenntartására - meg arra, amit fontosnak gondol.

Roppant tanulságos adatok, még annak is, aki laikusnak gondolja magát állampénzügyekben. Holott ebben nincs laikus, mert a közös büdzsé lényege pont olyan, mint a családi költségvetésé: vannak bevételek, kiadások, aztán a végén a fejek vakarása, ha a lyukak betömésére hitelt kell majd felvenni.

Jegyek keresése >>

Pogátsa Zoltán: Alapjövedelem előnyei - 2022. NOVEMBER 28., HÉTFŐ, 19:30

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem hogyan változtatja meg gyökeresen a társadalmat?
Miért kell teljesen átalakítanunk a munkáról alkotott fogalmunkat, ahogy tettük ezt már többször is az elmúlt évszázadokban?

Miért nem igaz, hogy a lustákat finanszíroznánk vele, vagy hogy ha adnánk, akkor senki sem dolgozna?

El tudjuk-e kerülni, ha a robotok és algoritmusok elveszik az emberek munkáját? Legyen inkább állami munkagarancia program?
Nemrég volt egy amerikai városba "alapjövedelem kísérlet": 2 évig volt bevezetve, a tapasztalatok szerint a munkavállalók jobb állásokat találtak, mivel nem kellett azonnal elfogadni az első ajánlatot - megvolt a létbiztonság - és nőtt a vállalkozók száma is, mivel ha pár hónapig a vállalkozás nem hozott pénzt, akkor is tudta folytatni.

A munkanélküliek száma nem nőtt...

Jegyek keresése >>

Hely

Budapest, Corvin Sétány 1, 1082, Hungary

Az esemény kezdetéig hátralévő idő
 • 10

  Nap
 • 11

  Óra
 • 50

  Perc
Hirdetés
Válogatott események és ingyenes programok Budapesten
Emlékeztető
 • Nincs még hozzászólás.
 • Megjegyzés hozzáadása